Ahlam Shibli احلام شبلي

back to Top


© Ahlam ShibliDom Dziecka. The house starves when you are away

Polònia, 2008
sèrie de 35 fotografies, 38 x 57.7 cm; 57.7 x 38 cm, fotografia a les sals de plata; fotografia cromogènicaDom Dziecka (literalment, «la casa dels nens») és una sèrie de fotografies fetes el 2008 a onze llars infantils de Polònia. L'obra exposa les condicions de vida d'uns nens que no han crescut en una llar familiar sinó en una institució d'acollida.

Al llarg del dia els nens pràcticament no estan mai sols; les relacions físiques entre ells, fins i tot entre nois i noies adolescents, són sovint molt estretes sense tenir necessàriament un caràcter sexual. Sembla que estan absents els trets de timidesa que sovint s'associen amb el sexe en els adolescents; és com si cada nen s'integrés en un cos col·lectiu del qual només pogués separar-se quan tornen a dormir; la unitat familiar convencional es converteix aquí en una societat infantil en què les relacions típiques de família no només són substituïdes sinó que es desplacen per formar un nou i específic cos social.

Quan no hi ha llar familiar, sorgeix i es desenvolupa una cosa diferent. Ja ho deia Dawid Redes, un nen de la Dom Dziecka Na Zielonym Wzgórzu de Kisielany-Żmichy: «No és una casa per a nens, és la meva casa».