Ahlam Shibli احلام شبلي

back to Top


© Ahlam Shibli



Dependence
[Dependència]

Barcelona, 2007
sèrie de 29 fotografies, 38 × 57 cm; 57 × 38 cm, fotografia a les sals de plata; fotografia cromogènica



Aquesta obra tracta de les relacions que es produeixen entre els cuidadors i cuidadores immigrants i les persones de Barcelona que els contracten.

La població de Barcelona està envellint i les dones de la generació actual treballen fora de casa. Alhora, hi ha una arrelada tradició familiar, a més de limitacions econòmiques i socials, que fa que es desestimi l'opció d'enviar la gent gran a llars d'avis. L'afluència massiva de treballadores i treballadores immigrants proporciona mà d'obra barata i no qualificada per a les feines de la llar.

Durant l'última dècada, al grup de treballadors de la llar s'han incorporat els cuidadors de gent gran i nens. La contractació de cuidadors i cuidadores ja no és un fenomen reservat a les classes benestants, sinó que s'ha estès també a les classes mitjanes i, fins i tot, obreres. Les onades d'immigrants anteriors, que procedien de la Catalunya interior, d'Andalusia i, durant les dècades del 1970 i del 1980, de les Filipines, han deixat pas a una nova tongada d'immigrants procedents de països sud-americans de parla hispana i, recentment, de l'Europa de l'Est i de l'antiga Unió Soviètica.

Atès que és imprescindible que siguin de confiança, alguns d'aquests treballadors cobren el salari mínim o més. Tanmateix, els que es troben a Espanya «sense papers» són especialment vulnerables a l'explotació. Al marge de les condicions de treball, en la majoria dels casos és la generació de fills i filles la que paga als cuidadors, tot i que l'Estat està començant a veure els avantatges socials de tenir cura de la gent gran a casa.

Alguns treballadors de la llar estan sols a Barcelona i viuen en un «espai privat» a casa de la persona que els contracta. Altres han immigrat amb tota la família i, en aquest cas, treballen durant el dia i tornen a casa seva a la nit. En funció de la seva situació, miren d'establir-se als suburbis de Barcelona o envien diners a la família que s'ha quedat al país d'origen —inclosos els seus fills, que poden estar vivint amb els avis— amb l'objectiu de, finalment, comprar una casa o obrir un negoci a la seva terra natal.





Investigació duta a terme per Joan Roca i Albert, Hiuwai Chu i Cristina Martínez

Dependence fue un encargo que hizo del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) en 2007 para la exposición «Arxiu universal. La condició del document i la utopia fotogràfica moderna», comisariada, al año siguiente, por Jorge Ribalta.