Ahlam Shibli احلام شبلي

back to Top


© Ahlam ShibliRamallah Archive

Palestina, 2014
series of 19 photographs, 38,5 x 57,7 cm; 66,7 x 100 cm, chromogene printsHet werk brengt bestanden en negatieven die worden bewaard in het Ramallah Municipality Archive samen met de hedendaagse stad.

Elf kartonnen dozen gevuld met negatieven van fotograaf Garo Kuftedjian documenteren de geschiedenis van Studio Venus, zijn commerciële fotostudio in Ramallah. Na zijn dood schonk zijn familie ze aan de stad.

De negatieven tonen individuen en families, vaak tijdens een specifieke gebeurtenis – een huwelijk, de geboorte van een baby of een reis. Familiefoto's vertegenwoordigen de wens om families in hun geheel af te beelden: afwezige familieleden worden soms vertegenwoordigd door middel van een foto die door een van hun verwanten wordt vastgehouden.

Aangezien de negatieven de verschillende familiebanden en sociale klassen tonen van de gefotografeerde personen en ook een staalkaart bieden van veranderende modeverschijnselen, geven ze een beeld van verschillende periodes in de Palestijnse geschiedenis: de periode van de Jordaanse overheersing, de bezetting door Israël, de periode na de Oslo-akkoorden en de oprichting van de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook.

De foto's stellen een reorganisatie voor van het collectieve en individuele bestaan. Een van de hoofdproblemen is plaatsgebrek. Opeenstapelen, samendrukken, open plekken invullen – deze activiteiten verbinden het archief en de stadsontwikkeling met elkaar.